Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је да вожд припада бесмртницима без којих је историја незамислива и садашњост не би била таква каква јесте.

У Сремским Карловцима данас су уз највише војне почасти похрањени посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића, команданта српских добровољаца из Шајкашке који је извојевао најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године.

Церемонија похрањивања посмртних остатака генерала Стратимировића почела је литургијом у Саборном храму у Сремским Карловцима, где су јуче пренети.

Опело и литургију предводио је епископ хвостански Јеремић Јустин са свештеницима, уз појање карловачких богослова, након чега су гардисти изнели ковчег са моштима вожда Стратимировића испред Саборног храма уз почасни поздрав, након чега је уследила литија кроз Сремске Карловце.

Председник Владе АП Војводине Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретари дошли су да одају почаст славном генералу у саборном храму, одакле ће после литургије бити одржана улицом Патријарха Рајачића и пренос посмртних остатака до манастира Ваведења Пресвете Богородицепосле изношења посмртних остатака.

Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је да вожд припада бесмртницима без којих је историја незамислива и садашњост не би била таква каква јесте. У свом говору подсетио је и на све оне који су дали немерљив допринос историји Војводине какву данас познајемо.

„Данас се у Сремске Карловце, у којима је пре 173 године формирана Српска Војводина, вратио један од њених највећих синова генерал Ђорђе Стратимировић. Тиме је испуњена његова последња жеља да почива у овом месту, које је својеврсни отисак наше историје и у којем и треба да почивају они који су великим и непролазним делима своја имена уписали у вечност“, изјавио је Мировић.

Дело генерала Ђорђа Стратимировића, како је нагласио Мировић, велико је и вечно. И као војног заповедника у судбоносним и славним биткама које су од њега створиле најомиљенију личност не само у војсци него и у народу Српске Војводине, и као човека који је целог свог живота био одан и посвећен интересима српског народа.

„Зато генерал Стратимировић припада бесмртницима без којих је историја нашег народа незамислива, а који су својом борбом и својим делом нашој слободи и нашем уједињењу дали немерљив допринос“, рекао је Мировић.

Према његовим речима, генералов повратак у отаџбину потврда је наше одлучности и тежње за националним јединством, које нам је данас можда потребније него икада у историји.

„Добро дошао кући, генерале Стратимировићу, под небо твоје Српске Војводине и твоје Србије, и у срца и душе свих нас који, баш онако како си и ти чинио за живота, данас сањамо и живимо исте, српске снове. Нека ти је вечна хвала и слава“, поручио је Мировић.

„Милошћу божијом и вољом народном испунили смо аманет вожда Ђорђа Стратимировића. Он је данас овде пред нама и ми пред њим. Не могу, а да се не захвалим свима који су подржали да овај захтев буде испуњен“, рекао је председник Одбора за похрањивање посмртних остатака Ђорђа Стратимировића, Александар Ђурђев.

Захвалио је свим државним званичницима, свештенству, као и свима другима који су учествовали на подршци.

„Господин Пастор ужива огроман углед код наших грађана, он је најзаслужнији данас што ми у нашем времену у којем живимо, радимо и обитавамо имамо сјајне пријатељске односе са суседном Мађарском. Вожд је морао да прође територију Аустрије и Мађарске која се са достојанством односила према његовим посмртним остацима“ и позвао председника скупштине АПВ Иштвана Пастора да се и даље труди јер су Срби и Мађари у 21. веку потребнији једни другима него икада раније.

 

„Суза у очима породице Стратимировић јесте данас суза радосница. Суза радости и поноса што се испунила заповест нашег вожда да буде сахрањен у Сремским Карловцима где је он као политичка личност и потекао“, рекао је праунук Иван Стратимировић.

У име породице захвалио је српском народу, српској православној цркви, епархији сремској, војсци, општини Сремски Карловци, републичкој, покрајинској и градској власти, центру за развој Шајкаске и Одбору за повратак посмртних остатака великог вожда и нагласио да ће породица Стратимировић остати одана српским интересима и нацији, преноси dnevnik.rs.

Након више од једног века, данас је испоштована последња жеља вожда Стратимировића коју је изјавио непосредно пред смрт у мемоарима „Успомене“.

Иницијатива о ексхумацији потекла је од његових потомака, а ексхумацију је организовао председник Одбора за пренос посмртних остатака Александар Ђурђев.

До јуче су ексхумиране Стратимировићеве кости биле у капели Градског гробља у Новом Саду, генераловом родном граду, након чега су пресељене у Саборни храм у Сремским Карловцима где је изложен ковчег, те су грађани могли да дођу и одају почаст.

Сремски Карловци су важан историјски моменат у генераловој служби. Ђорђе Стратимировић био је командант српских добровољаца из Шајкашке. Заједно су извојевали прву и најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године у овој вароши чиме је сачувана Српска Војводина коју су прогласили на Мајској скупштини 2. маја исте године.

По завршетку војне службе, 1859. године, генерал Стратимировић учествовао је у дипломатским мисијама за Аустрију у Црној Гори, на Крфу, у Епиру, Србији и Италији. Из Новог Сада преселио у Беч 1877. године, где је провео остатак свог живота.

Није црногорски ако није српски; илустрација: ИН4С
ИН4С